Ryby v našich rybnících

Candát obecný

candát

Osidluje střední a dolní úseky řek i stojaté vody. Zdržuje se ve volné vodě (dále od břehu) a v hlubších partiích. Významně se uplatňuje při regulaci plevelných ryb (nekonkuruje si se štikou). Je hospodářsky i sportovně velmi ceněnou rybou. Chrání své jikry, na čelistech a patrových kostech má kromě malých i dlouhé zuby, tzv. psí. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1,5-2,5 kg.
Ceněnou pochoutkou ve vyšší cenové relaci je maso dravého candáta. K dostání především ve specializovaných restauracích. Na pultech obchodů se objevuje jen velmi zřídka.

Kapr obecný - Cyprinus Carpio

kapr obecný

Kapr je nejvýznamnější rybou našeho i evropského rybníkářství, je velmi cennou sportovní rybou mimopstruhových tekoucích vod i nádrží. (U kulturních kaprů jsou známy 4 fenotypy ošupení) Š-šupinatý, L-lysec, Ř-řádkový, H-hladký. Pro ozdobu byli vyšlechtěni kapři zlatě a tříbarevně (koi) zabarvení. Kříží se s oběma karasy, tolstolobikem bílým, tolstolobcem pestrým, línem a amurem bílým. Průměrná váha lovených ryb je okolo 2 kg.
Tradiční česká ryba kraluje domácímu trhu sladkovodních ryb především díky vánočním tradicím. Prodej živého vánočního kapra je každoroční akcí, která zvedá obraty rybářským společnostem. V tomto období utrží rozhodující část celoročních příjmů. V poslední době se začíná kapr objevovat na pultech obchodů celoročně. Především ve velkých hypermarketech je již běžně k dostání kapr čerstvý chlazený, uchovávaný na ledu. Kromě takto prodávané kuchané ryby se setkáváme i s porcemi jako jsou půlky, trup, filet, vnitřnosti atd. Speciální pozornost zasluhuje kapří filet, který díky zpracování ve zpracovně má rozrušené hřbetní kůstky, které při konzumaci takto upraveného filetu nejsou pro člověka patrné.
V menších obchodech, kde není možno čerstvou rybu uchovávat na ledu, se objevují kapří porce ve vakuovém balení. Běžně je opět k dostání kapr mražený.
Podrobnější informace:
Kapr je jednou z nejznámějších, a snad i nejvýznamnějších, sladkovodních ryb nejen u nás. O tom svědčí i fakt, že tvoří přes 80% veškeré rybí produkce jak v přirozených vodách, tak v rybníkářství. Jeho původní domovskou oblastí v Evropě byly velké řeky spadající do úmoří Kaspického jezera, Černého a Středozemního moře. Dnes je však rozšířen prakticky po celém světě. Český kapr je dlouhá léta chlouba českého rybníkářství a pojmem po celé Evropě. Pro své výborné hospodářské výsledky a kvalitní chutné maso je neustále vysazován do chovných i sportovních revírů.
Kapr je teplomilná všežravá ryba zdržující se u dna. Ovšem na podmínky není nikterak náročný, a tak přesto že se mu nejlépe daří v dobře prohřátých vodách, přizpůsobí se též drsnějšímu tekoucímu prostředí. Jeho potrava je velmi pestrá, od živočišné (žížaly, menší červy, hmyz, blešivec a někdy údajně i drobnější rybičku) až po rostlinnou. Za tu mu pro rybáře může sloužit hlavně: chléb, různé druhy luštěnin, kukuřice, brambora atd.
Jednou z jeho hospodářských předností je jeho velmi rychlý růst. Už ve třetím roce tak může dosahovat hmotnosti okolo 2 kg a více. Nejvyšší doložený věk této ryby je okolo 50-ti let. Největším exemplářem byl asi 150cm dlouhý a přibližně 40 kg vážící kousek. V Čechách drží primát úlovek, z roku 1978, který měl asi 108 cm a vážil přibližně 29 kg.
Kapr, jako všechny nedravé ryby, má v tlamě místo zubů a jazyka tzv. požeráky. Požeráková kost, na níž, po každé straně, stojí pět stoličkových zubů, je uloženy před vchodem do hltanu a spolu s bulvou, drtí, lisují a vhodně upravují potravu, která jde přes hltan až do svalnatého jícnu. Ten končí v žaludkové části střeva.
Podobně jako většina ryb se rozmnožuje třením. K tomu dochází zpravidla od května do června ve stojaté, prohřáté vodě, bohaté na rostliny, kam klade samička jikry. Ty posléze svým mlíčím oplodní sameček. Jiker je asi do 1milionu kusů. Mají průměr kolem 1,5-2,0 mm a světle žlutou barvu. Pohlavní zralost dostávají ryby asi kolem třetího, čtvrtého roku života.
Tělo kapra je robusně stavěné, celé nebo zčásti pokryté šupinami. Hlava je poměrně krátká, tupá a ústa jsou směřována dolů. Pohyblivé a vysunovatelné rty vytvářejí rypec. Na horním rtu jsou 4 vousky. Původní divoká říční forma je nízkotělá, celé tělo má pokryté šupinami a linie hlavy přechází plynule ve hřbet.

Okoun říční

okoun říční

Vyskytuje se v tekoucích vodách od lipanového pásma, až po cejnové pásmo, žije i ve stojatých vodách (rybníky, tůně, ÚN). V některých vodách se přemnožuje. V kaprových rybnících je považován za plevelnou rybu, v tekoucích vodách je sportovními rybáři velmi ceněn. Na konci 1. hřbetní ploutve je červená skvrna. Průměrná váha lovených ryb je 0,20 - 0,30 kg.

Parma obecná

parma obecná

Hojně rozšířený druh především v Parmovém pásmu, zasahuje i do sousedních pásem, výjimečně se přizpůsobí i podmínkám v ÚN. Je oblíbenou sportovní rybou. Vnitřnosti, zejména jikry a mlíčí jsou jedovaté zvláště v době tření. Největší uváděná velikost 12,75 kg, 102 cm - tato rekordní parma byla ulovena v r. 1858 v Salzbachu . Kříží se s parmou středomořskou a ploticí. Průměrná váha lovených ryb je 1 - 2 kg.

Pstruh duhový

pstruh duhový

Pstruh duhový: Nepůvodní druh, dovezen 1888. Uplatnil se v chladnějších rybnících, v ÚN pstruhového typu, je průmyslově chován, trvale se vyskytuje jen v některých tekoucích pstruhových vodách. Hospodářsky i ¨sportovně velmi ceněný druh. Rekordní pstruh byl uloven v r. 1966 v jezeře Jewel Lake v Britské Kolumbii (Kanada) - 23,6 kg, 122 cm. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,30 - 0,40 kg
Pstruh obecný - forma potoční: Hospodářsky a sportovně je nejvýznamnějším a nejcennějším druhem pstruhových vod, vyhledává úkryty, je velmi plachý. Barevně je velice proměnlivý podle prostředí, ve kterém žije. V lukách bývá laděn více do zelena, ve skalnatých vodách je velice tmavý i černý. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,2-0,3 kg. Pokud je vysazen do ÚN postupně přechází na formu jezerní.
V současné době jedna z nejprodávanějších sladkovodních ryb. Pstruh se začíná v širší míře prosazovat i do běžných restaurací. Ideální pro domácí přípravu je zakoupení čerstvého chlazeného pstruha uchovávaného na ledě. V poslední době se tento nejvhodnější způsob prodeje živé ryby začíná naštěstí prosazovat i v našich podmínkách. V některých hypermarketech je k dostání i v živé podobě, což ovšem přidělává práci s ne zrovna příjemným kucháním zakoupené ryby. Tradičně je k dostání i forma mražená. Novinkou v obchodech je v současnosti filet ze pstruha vyráběný ve zpracovnách ryb.

Sumec velký

sumec velký

V tekoucích vodách žije hlavně v cejnovém pásmu s členitým dnem, vyskytuje se ve stojatých vodách. Sportovně i hospodářsky cenný druh. Významný regulátor plevelných ryb. U sumců se někdy vyskytuje albinismus (chybějí pigmenty, hlavně melanin). Průměrná váha lovených ryb okolo 8 - 10 kg.
Sumčí maso je opředeno nejednou pověrou. Maso sumce není ani příliš tučné, ani není cítit bahnem, jak se v našich zemích traduje. Naopak v poslední době se čím dál častěji objevuje v obchodní síti ve zpracované formě. Sumčí filet nebo sumčí podkova jsou pochoutkou, která by dozajista obohatila i Váš jídelníček.

Štika obecná

štika obecná

Žije téměř ve všech typech vod, především v cejnovém pásmu a ve stojatých vodách s úkryty a vodními porosty. Hospodářsky i sportovně velmi cenný druh. Významným regulátor plevelných ryb. V pstruhových vodách nežádoucí. Je stanovištní rybou. Průměrná váha lovených ryb 2-2,5 kg.
Druhý největší dravec našich vod štika, patří mezi dražší, exkluzivnější ryby. Opět se můžeme kromě kuchané štiky setkat také s porcemi. Podkovy (steaky) či filety jsou k dostání ve specializovaných prodejnách zásluhou zpracoven ryb. Štika je čerstvá k dispozici jen sezóně nejčastěji od listopadu do března. Zajímavostí je, že nejméně kostí obsahuje ocasní část ryby. Opět platí, jako u všech ryb, že při nákupu by jsme měli dát přednost rybě čerstvé chlazené uchovávané na ledu, která je navíc odborně vykuchána, před formou zmraženou. Pokud si ovšem svou štiku nechytnete a nevykucháte sami.

Úhoř říční

úhoř říční

Žije v tekoucích i stojatých vodách. Jeho výskyt u nás závisí na umělém vysazování monté. Hospodářsky i sportovně velmi cenný druh, úspěšný je i jeho průmyslový chov. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,4-0,7 kg. Po dosažení dospělosti táhne do Sargasového moře na výtěr.

Amur bílý

amur

Pochází z Číny, k nám byl dovezen v r. 1961. Obývá střední a dolní úseky řek, přizpůsobil se i podmínkám v rybnících, v melioračních kanálech a v mimopstruhových ÚN. Jeho vlastnosti, že požírá makrovegetaci, se využívá k melioraci zarostlých rybníků, ÚN apod. zvláště v teplejších oblastech. Je velmi cennou hospodářskou i sportovní rybou (z rybníků unikl do tekoucích vod). Kříží se s tolstolobcem pestrým. Průměrná váha lovených ryb se pohybuje mezi 2 - 4 kg.
Maso Amura: Jednou z ryb, která doposud nevstoupila v povědomí spotřebitelské veřejnosti je býložravý amur. Důvodem je především krátká doba existence v českých podmínkách. Amur se v českých zemích uchytil zhruba před čtvrt stoletím, takže o své místo na slunci musí teprve bojovat. Přesto je jeho bílé maso opravdovou pochoutkou. Amura můžeme buďto chytit na vlastní udici, nebo také koupit v obchodě. Z rozvojem prodeje zpracovaných chlazených ryb přichází i porcovaný amur. Půlky, podkovy a filety je možno spatřit i v našich obchodech. Vřele doporučujeme.

Ubytování Třeboň - více informací >>

Kapr po židovsku

250 g kapra
sůl
rybí koření
cibule
česnek
bílé víno

Postup:
Kapra osolíme, okořeníme a dáme péct. Ke konci přidáme cibuli a česnek a zastříkneme bílým vínem. Podáváme s citronem.

Přílohy:
Brambor, chléb

Podáváme s bílým vínem


Candát s česnekovým máslem.

200g filetovaného candáta

sůl, rybí koření, máslo, česnek

Upečeného candáta jemně polejeme

rozpuštěným máslem s rozmačkaným česnekem.

Pokrm podáváme s bramborem.

Doporučujeme bílé víno


DOBROU CHUŤ